36. raskausviikko: Äitiysloma alkaa!

Rv. 35+0 - 35+6

Vedenalaista tämä meno tuntuu välillä olevan. Enkä tarkoita sulavaa ja kevyttä, vaan askel on hidastunut kuin altaan pohjalla kävelisi.

Yhtäkkiä olenkin äitiysvapaalla. Tuntuu ihan kummalliselta. Yleensä olen vapaapäivinä yrittänyt saada mahdollisimman paljon aikaan joko tekemällä tilauksia, lähtemällä sukuloimaan tai valmistelemalla muita juttuja, mutta nyt ainoa tavoite onkin vain rentoutua ja oleilla. En muista, milloin olisi viimeksi ollut tällaista. Yleensä päässäni pyörivät vähintään tulevat projektit. Tai no, synnytys ja vauva-arki taitavat olla nyt niitä tulevia projekteja.

Hyvin pian käy kuitenkin selväksi, miksi viimeinen äitiysvapaan aloituspäivä on sijoitettu juuri tähän kohtaan raskautta. Vaivat alkavat heti, kun olen sisäistänyt, että vapaalla ollaan. Aluksi tulee jokin ihmeellinen vatsalihasrevähdys, minkä vuoksi en voi kävellä muutamaan päivään kuin todella hidasta lyllerrysvauhtia, eikä nukkumisesta tule mitään. Kipu on jatkuva ja kova, ja tuntuu säteilevän suolistoon. Se on kuitenkin selvää lihaskipua. Kun siitä päästään, olen pari päivää kuin uusi ihminen ja saan tehtyä 10 000 askeleen lenkkejä tuosta noin vaan. Mutta sitten alkaa iskiassärky. Paikoillaan kipua ei tunnu, mutta jalan nostaminen aiheuttaa viiltävän, puukoniskumaisen kiputuntemuksen alaselässä. Tunne säteilee nilkkaan asti ja tekee vaikeaa niin kävelystä kuin kumartumisestakin. Osa nettilähteistä sanoo, että painuneen hermon pitäisi nyt antaa levätä ja osa sanoo, että lepääminen on pahinta, mitä hermosäryn iskiessä voi tehdä. Hmm, mitähän lähdettä sitä uskoisi? Kokeilen tennispallohierontaa, mutta se vain pahentaa särkyä.

Nilkat ovat alkaneet kerätä nestettä iltaa kohti. Ikävän näköistä, mutta ihanan helpottavaa: levottomat jalat eivät vaivaa, kun räpylät "puutuvat" pikkuturvotuksesta. Olenkin nyt kolme yötä peräkkäin nukkunut hyvin! Yöunien jälkeen olo on upea. Mikään ei haittaa, ei edes tämä selkäsärky. Oma ähkiminen ja puhiseminen lähinnä huvittaa.


Edelliset raskausviikko-aiheiset postaukset:

Kommentit