15. raskausviikko - Vatsa kasvaa

Raskausmaha pyöristyi viikossa melkoisesti. Vasemmalla kuva viime viikolta ja oikealla tältä viikolta.

Tällä viikolla näkyvin ja tuntuvin muutos on ehdottomasti ollut vatsan kasvu. Lyhyellä aikavälillä on pitänyt keksiä liuta uudenlaisia liikkumismuotoja. Esimerkiksi kumartuminen ei enää onnistu entiseen tapaan, koska vatsa ei taivu keskeltä. Tänä aamuna yritin puolestaan hivuttautua puolison tuolinselän takaa kylki edellä, mutta tajusin mahtuvani paremmin ihan normaalisti kävellen. Työpäivinä isojen laatikoiden kantaminen on osoittautunut haastavaksi, ja on ollut vähän noloakin ilmoittaa, että joitain laatikoita en vain fyysisesti pysty kantamaan, koska ne litistäisivät mahaa liikaa, eivätkä mahdu kylkeeni. Kaikki ovat olleet tosi ymmärtäväisiä, mutta silti se vähän ottaa ylpeyden päälle, etenkin kun kyseessä on uusi työ. Pelkään saavani heikko ja avuton nainen -leiman.

Vatsa on vaikuttanut myös nukkumiseen. Viime viikolla opin jotenkuten nukkumaan tyynyjen avulla, mutta nyt herään kääntämään kylkeäni koko ajan, jolloin ne pitää asetella aina uudelleen. Kylkeä kääntäessä maha tuntuu sen verran hassulta, että se itsessäänkin pitää hereillä. Viime yönä olin neljältä aamulla jo täysin pirteä ja mietin, että pitäisiköhän vain lukea kirjaa. Lopulta saan yleensä unta, kun puoliso nousee seitsemän tai kahdeksan jälkeen, ja minulla on tilaa vallata koko sänky tyynyineni. Kunnon yöunia on kyllä juuri nyt aikamoinen ikävä. Onneksi päiväunet on keksitty.

Kaikki tämä, vaikka loppujen lopuksi vatsa on vielä tosi pieni siihen nähden, mitä se tulee olemaan! Onneksi keho tottuu muutoksiin nopeasti.

Aamupahoinvointi on muuten yllätyksekseni taas tällä viikolla jatkunut. En ole oksentanut, mutta yökkiminen ja lievä kuvotus vaivaa aamuisin. Minulla on kyllä ollut vähän stressiä näyttelyn, raha-asioiden, työkkärin koulutusten ja työpaikan etsimisen suhteen, joten se saattaa johtua huolien yhteisvaikutuksestakin. Ah, missä se alkuraskauden ihana zen-olo, jossa mikään ei horjuttanut mielenrauhaani!

-- 

Kommentit