11. raskausviikko: Kauhun hetkiä

(10+0 – 10+6)
Tällä viikolla menen seulontaverikokeisiin, ja samalla otetaan verenkuva. Odotan aulassa vuoroani ja käyn mielenkiintoista keskustelua muutaman ikäihmisen kanssa. Kello käy, jonottajat vaihtuvat, mutta omaa numeroani ei kutsuta sisään. Tarkistan kännykästä varausmuistutuksen päivämäärän, kellonajan ja paikan. Olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Puolen tunnin odottelun jälkeen olen aulassa yksin ja terveydenhoitaja käy kysymässä, onko minulla varattu aika. Onhan minulla. Heidän järjestelmänsä mukaan ei ole. Näytän terveydenhoitajalle varausvahvistusta ja puolitoistatuntia sitten saapunutta muistutusviestiä, ja hän näyttää yhtä hölmistyneeltä kuin miltä minusta tuntuu. Pääsen vastaanotolle ja verikokeet otetaan.

Parina seuraavana aamua oksennan oikeasti. Samanlainen outo yökkiminen ilman pahoinvointia -skenaario kuin viime viikollakin, paitsi että nyt jotain tulee uloskin. Ensimmäisenä aamuna pelkkää vettä ja toisena koko aamupala. Olen sunnuntaina lähdössä reissuun Kokkolaan ja alan pelkäämään oksentavani junaan. No mutta, ainakin siitä voisi kirjoittaa hauskan tarinan blogiin. Sisimmässäni olen kuitenkin innoissani tästä uudesta oireesta, sillä uskon sen merkitsevän sitä, että kaikki on kunnossa. Enpä muista ennen riemuinneeni yrjöämisestä näin paljon.

Pitkästä aikaa varaan ajan kampaajalle. Kampaaja kysyy kuulumisia ja kerron raskaudesta. Olen viimeisestä ultrasta asti ollut sillä asenteella, että kerron asiasta kaikille, jotka kysyvät kuulumisia. Eihän tämä mikään salaisuus ole. Perjantai-iltana kohtua pistelee aika lailla. Kasvukipuja, ajattelen.

Lauantaiaamuna nukun pitkään ja makeasti. Menen vessaan, mutta pyyhkiessäni säikähdän – paperi on aivan veressä. ”Voi ei, voi ei, voi ei…” mumisen kauhuissani. Katson pönttöön, ja verta tuntuu ihan lorisevan. Lähden parvekkeelle puolisoni luo. Tämä toivottaa huomenet iloisesti, johon vastaan vähemmän iloisesti: ”Mää vuodan!” ääneni sortuu, ”aika paljon vielä”. Sitten alan itkeä.

Rojahdan nojatuoliin. Kissa nappaa heti tilanteen haltuun hyppäämällä syliin ja alkamalla leipoa reittäni. Puoliso kyselee tarkentavia kysymyksiä ja googlailee. Päässäni soi mantran tavoin: ”En voi uskoa, että se meni kesken. En voi uskoa, että se meni kesken”. Ultran jälkeen olin viimein uskaltautunut iloitsemaan raskaudesta ja ollut varma, että kaikki oli hyvin.

Puoliso lukee minulle netistä, ettei runsaskaan verenvuoto aina tarkoita keskenmenoa, varsinkaan, kun ei ole kipuja. Neljän tunnin päästä uskallan uudelleen vessaan ja huomaan vuodon lakanneen lähes kokonaan. Googlailen itsekin ja alan varovaisesti uskomaan, että ehkä jokin pieni verisuoni vain meni poikki kohdunkaulasta tai jotain vastaavaa. Perun kuitenkin matkani ja menetän satasen VR:lle, jonka lipuista ei voi saada rahoja takaisin ilman peruutusturvaa. Laitan viestiä esihenkilölleni, etten pääse lauantain perehdytykseen, joka minulla olisi ollut samana päivänä erästä keikkatyötä koskien. Tunnen valtavan huonoa omatuntoa molemmista peruutuksista.

Koska on viikonloppu, en voi soittaa asiasta neuvolaan, enkä usko, että asialle voisi mitään tehdäkään. Pyytäisivät todennäköisesti vain seuraamaan tilannetta. Onneksi en enää vuoda. Täytyy odottaa maanantaihin.

--

Seuraava postaus:  12. raskausviikko: Helpotus 

Aiemmat tekstit:

Kommentit