21. raskausviikko: Spruits vaatekaupassa

 

Lähden junalla hakemaan 10-vuotiaan pikkusiskoni meille syyslomailemaan. Viikon aikana leivomme, askartelemme ja kierrämme puistoja sekä kirppareita. Käyn siskon kanssa ensimmäistä kertaa Tampereen Tallipihassa ja ihastun: onpa upea paikka! Se on täynnä pieniä, ihania putiikkeja, joista yhdestä sai raskaana oleville sopivaa salmiakkia. Aaah, rukouksiini on vastattu!

(Vielä 10 vuotta sitten raskaana oleville suositeltiin salmiakin syömistä, jos verenpaine oli matala. Nykyään kuitenkin tiedetään, että sen sisältämä glykyrritsiini on sikiölle haitallista, ja siksi pienetkin määrät salmiakkia tai lakritsia ovat pannassa. Edes lakritsin makua sisältäviä purukumeja, virvoitusjuomia tai jäätelöitä ei suositella. Olen ollut kesäkuusta asti ilman ”mustia karkkeja”, kuolannut lakritsijäätelöitä sekä nähnyt niistä unia, ja niinpä nuo sallitut, glykyrritsiinittomat namit maistuvat ihan taivaallisilta.)

Tarkoituksenamme on myös mennä uimahalliin polskimaan syysloman aikana. Ei puhettakaan, että nykyinen uimapukuni enää venyisi päälleni, eli on aika lähteä ostamaan bikinit kaupasta. Tie käy sovituskopin kautta, koska nykyisen kokoni arvioiminen silmämääräisesti on hankalaa. Riisuutuessani varon naamallani olevaa maskia jotenkin ihmeellisessä asennossa ja onnistun saamaan toisen nännini puristuksiin. Se roiskauttaa tipan nestettä. Säikähdän ihan saakutisti – mitä tämä nyt on olevinaan?! Onneksi osuma on kokonaan omilla vaatteillani, eikä kaupan omaisuudessa. Bikinit jäävät sovittamatta ja mietin kuumeisesti, että onkohan tämä normaalia (on se kuulemma).

En tiedä johtuuko se maskista vai tissin toiminnan aiheuttamasta järkytyksestä, mutta saan hurjan huimauskohtauksen vaatekauppaepisodin jälkeen, kun olemme siirtyneet leivontapuotiin valitsemaan koristeita halloween-donitseille. Istuessa olo tuntuu hyvältä, mutta välittömästi seisomaan noustuani näkökenttä alkaa sumentua. Ei auta kuin istua kaupan lattialla, hieman noloa.

Huimauskohtaus iskee lievempänä muutamaa päivää myöhemmin, kun olen vetämässä maalausiltaa. Taas kerran epäilen maskia syypääksi, mutta toisaalta ihmettelen, miten minulla ei ollut mitään ongelmia sen kanssa aiemmin - ei edes lähes viiden tunnin junamatkan aikana kuukausi takaperin.

Lähiaikoina pitäisi taas lähteä sukuloimaan, tällä kertaa 7 - 8 tunnin junamatkan päähän. En tajua, miten kestän sen. Ensinnäkin huimausta aiheuttava maski tuottaa päänvaivaa ja toiseksi junamatkan aiheuttamat harjoitussupistukset ovat epämiellyttäviä (tai ainakin luulen niitä harjoitussupistuksiksi: tuntuu kuin vatsalihakseni jännittyisivät yllättäen ja paitani kiristäisi hirveän paljon). Tietysti myös korona huolettaa minua, etenkin kun se tarttuu raskaana oleviin helpommin ja aiheuttaa myös helpommin vakavamman tautimuodon. Turhauttaa, että vaikka olen yrittänyt reissata ”varastoon” ennen raskautumistani, niin monet ovat sitä mieltä, että vielä ennen vauvan syntymää pitäisi matkustaa vähän enemmänkin, kun kerta ehtii. Olen väsynyt, enkä ehkä jaksaisi olla menossa näin paljoa, mutta muiden voi olla vaikeaa tajuta sitä. Pitää katsoa, jätänkö kuitenkin reissun välistä, ymmärsivätpä ihmiset tai eivät.

Yöunet ovat edelleen olleet aika huonoja. Heräilen herkästi, ja tunnen oloni levottomaksi, jolloin on vaikeaa nukahtaa uudelleen. Kuulemma ainoastaan vasemmalla kyljellä saisi nukkua, mutta herään aina selälläni tai oikealla kyljelläni.

Nomppu on ollut kumman hiljainen koko viikon ajan (ja olen alkanut huolestumaan, että johtuuko se väärällä kyljellä nukkumisesta), joten kiitän onneani siitä, että pääsemme rakenneultraan jo ensi viikon maanantaina. Ikävä kyllä äitiyspolilta tuleekin kirje, että aika on siirtynyt kahdella viikolla eteenpäin. Ajan siirtyminen pännii, mutta onneksi Nomppu innostuu viikon lopussa taas rymistelemään ihan kunnolla, niin oloni on taas vähän keveämpi. 

Tässä muuten Nompun lempijutut TOP3:

  1. Ruoka-ajat
  2. 80-luvun discopop
  3. Se, kun äiti pissaa

Nuo saattavat olla myös inhokkijuttuja. Joka tapauksessa, aiheuttavat kovaa potkimista. 

--

Seuraava postaus: 22. - 23. raskausviikko: Rakenneultra

Edelliset raskausviikko-aiheiset postaukset:

Kommentit