22. - 23. raskausviikko: Rakenneultra

Hiphei, täällä ollaan hengissä ja hyvissä voimissa! Tästä eteenpäin blogin kanssa saattaa olla vähän hiljaisempaa, siitä ei tarvitse huolestua. Vähennän raskausaiheisten tekstien kirjoittamista ensinnäkin siksi, että tulevilla viikoilla tulen mitä luultavimmin olemaan todella kiireinen (työkokeilu alkaa) ja siksi, että saisin ehkä siten vietyä blogia samoin kuin omaa mieltänikin välillä pois vauva-aiheista. Ihanaa, kun olette seuranneet tätä raskausmatkaa näinkin pitkälle, olen iloisesti yllättynyt lukijoiden määrästä!

 

22. raskausviikko 

(21+0 - 21+6)

Viikko alkaa vähän myrtseissä merkeissä, koska rakenneultran olisi pitänyt olla jo heti tämän viikon alussa, mutta tutkimus sitten siirtyi. Olen kauhean kateellinen ihmisille, jotka julkaisevat rakenneultrakuvia pienemmillä viikoilla kuin minä.

Vauva vaikuttaa muka normaalia hiljaisemmalta (tai sitten vain kuvittelen) ja päässäni lepattaa kauhukuvia, mitä kaikkia ongelmia sillä voikin tietämättämme olla.

Muuten viikko sujuu ihan hyvin. Viimeistelen Haluan suojella -taidenäyttelyä hullulla vauhdilla, käyn työkkärin kursseilla ja pilateksessa. Huomaan viikon lopulla oloni olevan tosi raskas ja jopa vähän uupunut. Koska junassa istuminen sattuu mahaan, en lähdekään Rovaniemelle moikkaamaan sukulaisia. Näinpä minulle aukeaa ensimmäistä kertaa kuukauteen vapaa viikonloppu, mikä on aivan ihanaa! Pidämme puolison kanssa treffi-iltaa, leivomme pizzaa, syömme suklaata ja katsomme leffaa. Olo on virkistynyt.


23. raskausviikko

(22+0 - 22+6)

Tämä viikko on upea virstanpylväs siinä mielessä, että jos jotain kauheaa sattuisi, vauva yritettäisiin pelastaa. Lisäksi saisin soittaa äitiyspolin päivystysnumeroon, jos outoja tuntemuksia tai verenvuotoja ilmaantuisi. Se on todella helpottava tieto, vaikkei mitään ongelmia olekaan enää ollut. Aiemmin olisi pitänyt pirauttaa arkipäivän aamuna neuvolaan ja luultavasti sieltä olisi vain vastattu, että jos menee kesken, niin sitten menee - ei sille mitään voisi.

Hengailen paljon Nompun kanssa tunnustelemalla sen potkuja vatsan läpi. Se on nyt löytänyt napani ja tuntuu vähän omituiselta, kun se potkii siihen. Jos napapotkuja ei lasketa, olen päässyt eroon potkujen aiheuttamista hätkähdyksistä. Nompulla on aika selkeä rytmi, pystyn jo lähes kellontarkasti arvioimaan, milloin jumppa taas alkaa.

Alkuviikko kuluu madellen. Näen painajaisia siitä, kuinka rakenneultrassa paljastuu elinkelvoton lapsi tai kuinka vietämme hautajaisia. Lisäksi jännitän, että rakenneultraäänitutkimus siirtyy taas. Näin ei kuitenkaan onneksi käy, vaan pian on jo kauan odotettu keskiviikko.

Tällä kertaa minut tutkii eri lääkäri kuin aiemmissa ultrissa. Siinä missä edellinen tyyppi on aina esitellyt lasta meille hartaasti ja hitaasti, tämä vetää tutkimuksen läpi vauhdikkaasti ja selostaen kuin Antero Mertaranta. Ultrakuvasta en ehdi saada mitään selvää, mutta pääasia välittyy: lapsi on terve ja hyvävointinen. Edelleen huippuvilkas. Huh, miten helpottavaa! Istukka on siirtynyt kohdunsuulta pois, eikä raskauteni enää vaadi "riskiraskauden seurantaa", vaan siirryn normaaliin seurantaan. Ah, miten mahtavaa!

Olen muuten nyt 100 % varma, että harjoitussupistuksiksi epäilemäni tuntemukset ovat harjoitussupistuksia. Semmoinen tulee muun muassa juuri lääkärin ultratessa. Tuntuu aika ikävältä, kun vatsaa painetaan samaan aikaan.

Huvittavaa, miten lääkäri ennen ultraamisen aloittamista varoitti, että lapsi saattaa olla vähän normaalia pienempi, koska olen itse niin lyhyt ja hoikka. Mutta mitä vielä: hitusen keskivertoa isompihan tuo on. Jalat ovat tosin hieman lyhemmät, johon lääkäri sitten iloisesti tokaisee: "No niin, tässä näkyy äidin perimääkin!" Naurattaa, että kutsuiko hän minua juuri ns. persjalkaiseksi? No ei siinä, tottahan tuo puhuu.

Seuraavana päivänä on neuvola, jossa saamme puolison kanssa molemmat influenssarokotteet. Lisäksi nyt, kun kuudes raskauskuukausi alkaa, on aika saada raskaustodistus, jolla saamme hakea äitiyspakkausta ja vanhempainrahaa. Hoidin hakemukset saman tien. Ihanaa odottaa, että pakkaus saapuu!

--

Seuraava postaus: 24. - 28. raskausviikko: Raskausdiabetes


Edelliset raskausviikko-aiheiset postaukset:

Kommentit