Taiteilijavuosi 2019 - katsaus vuoteen

Tammikuu alkoi itsevarmalla uudenvuodenlupauksella siitä, että keskittyisin vain taiteilijan ammattiini vuoden 2019 ajan. Puhkuin intoa ja näin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia siellä täällä. Loin liiketoimintasuunnitelman ja seurasinkin sitä melko uskollisesti (ainakin kesään asti). Välillä epävarmuus otti vallan ja tulin lupauksestani huolimatta hakeneeksi myös koulutus- ja työpaikkoja. Hakemukset ammattikoululaiseksi, papiksi, sihteeriksi, verkkoviestintä-koordinaattoriksi, viestintäkoordinaattoriksi tai kesäteologiksi eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Samoin lukemattomat apurahahakemukset hylättiin. Jatkoin taidehommia ja kirjoitin siinä sivussa artikkelia Elisa Aaltolan ja Birgitta Wahlbergin "Tulevaisuuden eläin - visioita uudesta eläinsuhteesta" -teokseen, johon abstraktini oli hyväksytty edeltävänä vuonna.

Vuoden 2019 lyijykynäpiirrokset

Kaupallinen toiminta

Tammikuussa koin jonkinlaista taidenäyttelyuupumusta, ja sen takia keskityin alkuvuodesta hyvin vahvasti ns. kaupalliseen toimintaani, eli tilaustöiden, printtien ja postikorttien markkinoimiseen. Aloitin Facebookissa harjoitusmallihaut, joihin tuli mukavasti osallistujia. Ihmiset lähettivät minulle joka kuun ensimmäinen päivä valokuvia, joista valitsin sillä hetkellä inspiroivimmat ja piirsin ne ilmaiseksi (tosin osa halusi myös maksaa harjoitustöistä, kiitos siitä!). Joskus tuli tehtyä yksityiskohtaisia piirroksia, joskus taas tykkäsin kokeilla luonnosmaisempaa lähestymistapaa. Tempaukset toivat uusia seuraajia, mutta eivät juurikaan asiakkaita. Toisaalta, tyypillinen asiakkaani on yleensä monen vuoden takainen seuraaja, joten tulokset varmaan näkee vasta myöhemmin.

Pidin myös taideprinttejä ja postikortteja koskien jokusen alennuskampanjan, tässä huomioita niistä:
  • 20 % alennus vetää puoleensa enemmän kuin esimerkiksi viiden euron alennus, vaikka kyse olisi samasta alennusmäärästä
  • Kaksi yhden hinnalla -tarjous ei ole houkuttava, mikäli kyse on taideprinteistä. Sen sijaan esim. viisi postikorttia alennetulla hinnalla toimii hyvin.
  • Postikuluttomuus vetää puoleensa enemmän kuin mitkään alet
Kyse voi olla myös Facebookin algoritmeista. Facebook ei suostu näyttämään julkaisuja kovin monelle ilman erillistä lisämaksua, mikäli niissä esiintyy sanat "myynti", "tarjous", "osta", "hinta" tai "alennus". Samoin julkaisut, joissa on linkki, jäävät useammin näkymättä uutisvirrassa kuin esimerkiksi pelkät kuvajulkaisut. Moni Facebookissa markkinoiva tilaustöitä tekevä taiteilija ei tämän vuoksi perusta nettisivuja ollenkaan, vaan hoitaa tilaukset yksinomaan somen kautta. Itse taas tykkään pistää tarjouksiin linkin nettisivuilleni, jotta asiakkaat näkevät hinnat suoraan eikä niitä tarvitse jatkuvasti selittää yksityisviestein. Uskoakseni näin on helpompaa kummankin näkökulmasta.

Maalikuussa järjestin FB-huutokaupan, jossa myin edeltäviltä vuosilta kaiken myymättä jääneen. Lähtöhinnat pyörivät ihan pohjamudissa, ne useimmiten kattoivat juuri ja juuri valmistuskulut. Kohteet menivät silti huonommin kaupaksi kuin olisin luullut. Kenties yleisöä oli liian vähän ja olisi pitänyt maksaa julkaisun näkyvyydestä, mutta pääsinpä ylimääräisestä eroon. Ostajat olivat todella onnellisia huutamastaan taiteesta/tuotteesta ja siitä tuli itsellenikin hyvä mieli. Aion siis joka tapauksessa järjestää huutokaupan uudelleen myös ensi vuonna.

Myyntiä oli mainiosti huutokaupan ulkopuolella. Tänä vuonna kaupaksi meni mukava määrä muun muassa vuosina 2016-2017 maalattuja teoksia. Ihanaa, että muutamat Armoa!-taidenäyttelyn maalaukset saivat kodit ihmisiltä, jotka oikeasti arvostivat teoksia ja tarinaa niiden takana. Hassua huomata, että tauluista luopuminen ihan oikeasti kirpaisi, vaikka ne pääsivät jonkun seinälle.

Kaupallisesti vuosi 2019 meni siis oikein hyvin. Myynti nousi edellisvuodesta selvästi: vuonna 2018 nettopalkkani oli noin 1 300 € ja vuonna 2019 se tulee olemaan noin 2800 €. Ja nämä siis ovat vuosipalkkojani, eivät sentään kuukausitienestini.

Vuoden 2019 akryylimaalaukset.

Taide- ja tunne-elämä

Sain uudenlaisen innostuskipinän taidenäyttelyn valmisteluun, kun Kuuntelen-niminen teokseni valmistui pienistä haasteista huolimatta yli odotusten. Heti perään viimeistelin kolmannen näyttelytyöni, nimeltään Tärkeitä. Kehittymiseni maalaamisen suhteen alkoi näkyä, mikä tietysti lisäsi motivaatiota. Helmikuussa ilmestynyt haastatteluni Kotimaa-lehdessä valoi minuun uskoa - ehkä minusta olisikin johonkin niin taiteen kuin teologiankin saralla.


Maaliskuussa kuitenkin tapahtui romahdus ja uupumus meni ihan uudelle tasolle. Jaksoin onneksi säikähtää sitä, ja monen viikon pohdinnan jälkeen hakeuduin terveyskeskukseen puhumaan psykiatriselle sairaanhoitajalle. Se todellakin auttoi, jo toukokuuhun mennessä helpotti. Käynnit sairaanhoitajan vastaanotolla toivat uuden haasteen, nimittäin jonkinlainen varhainen kolmenkympin kriisi otti vallan, kun "mitä minä elämältäni haluan" -prosessi lähti kunnolla käyntiin. Endometrioosi-epäily ja tutkimukset lisäsivät vettä myllyyn. Vaikka pohdinta on monelta osin yhä kesken, panikointi asian suhteen on jo laimennut.

Toukokuun jälkeen hommat sujuivat taiteen osalta taas suhteellisen sujuvasti. Syksyllä muutto Tampereelle toi ja tuo edelleen pohdintoja siitä, mihin päin Suomea haluamme asettua ja mihin elämä vie. Sitten taas toisaalta olen ehkä osannut vähän rentoutua asian suhteen. Kaikkea voi ja ehtii tapahtua, eikä mitään voi ennustaa etukäteen. Tai voi, mutta loppujen lopuksi enteetkin kertovat aika valikoituja totuuksia.
Vuoden 2019 pastellipiirrokset ja yksi kangaskassikuvituskin tuli tehtyä.
-

Ihania asioita vuodelta 2019

+ Löysin uuden lempipaperin (Fabriano Accademia)
+ Kehittyminen piirtämisen ja maalaamisen suhteen on ollut selkeästi havaittavissa
+ Uusi into blogin pitämiseen
+ Rennomman elämänasenteen harjoittelu
+  Suuri into ja sisäinen palo taiteilla


Haaveita vuodelle 2020

+ Elämä kantaa -ajattelun omaksuminen
+ Enemmän postauksia ja maalauksia eläinteologiasta
+ Haluan suojella -taidenäyttelyn esille saaminen
+ Seinäkalenterin valmiiksi saaminen (hmm, tämä on ollut tavoitteena jo vuodesta 2016...)
+ Eläinteologia-kirjan ensimmäisen version valmistuminen
+ Oman talon etsintä
+ Tulevaisuuden eläin -kirjan julkaisu

Tämä blogi jatkuu nimellä Taiteilijavuosi 2020. Oikein valloittavaa ja inspiroivaa uutta vuotta 2020!

Kommentit