Laskutusongelmia

Pitäisi lopettaa kynsinauhojen pureskelu...

Tuli taas itkettyä rahan takia ja hävettyä sitä, että itken rahan takia. Katto päällä, ruoasta ei pulaa, eikä velkoja. Ei siis pitäisi valittaa.

Valitan silti: aiemmin UKKO.fi:n kautta on ollut mahdollista laskuttaa taitelijan arvonlisäverolla (10 %). Laskuja laittaessani kuitenkin huomasin, ettei sitä mahdollisuutta yhtäkkiä enää ollutkaan, vaan arvonlisäveroksi oli pakko laittaa 24 %. Otin yhteyttä asiakaspalveluun, josta vastattiin, että taiteilijan arvonlisäveroa ei enää palvelussa ole. Minulla on monia asiakkaita, jotka maksavat teoksiaan osamaksuilla, enkä voi tietenkään yhtäkkiä soittaa heille että "moikka, laskutuspalvelun ehdot muuttuivat yhtäkkiä ilman ennakkoilmoitusta, lisään siis sovittuihin hintoihin nyt lisää veroja". Sen sijaan maksan lisäverot omasta pussistani. Asiakkaiden saaman laskun loppusumma pysyy samana, mutta minulle menevä osuus on pienempi.

Aiemmin kerroin blogissa, kuinka laskutuspalvelu varoittamatta ilmoitti, ettei heidän kauttaan voi enää vähentää "vanhoja" kulukuitteja, mutta voisin kuitenkin hoitaa vähennykset kätevästi omassa henkilökohtaisessa verotuksessani. Noh, en saanut niitä vähennettyä verotuksessa, koska omavastuuosuus oli suunnilleen 700 euroa ja vähentämättömiä kuitteja minulla oli vain noin 500 euron edestä (en valitettavasti enää muista tarkkoja summia, enkä ehdi nyt kaivaa niitä esiin).

Luulen, että vaihdan laskutuspalvelua vuoden vaihteessa. Ymmärrän kyllä, että muutoksia on joskus tehtävä, mutta haluaisin ennakkoilmoituksen asioista. Kuulin, että esimerkiksi 4ezen kautta ei ole pakko maksaa arvonlisäveroa ollenkaan, mikäli vuoden tulot ovat alle kymppitonnin. Kuulostaa hyvältä.

Tulojen puolesta menee muuten ihan hyvin. Yllätyin huomatessani, että tulot ovat nousseet tänä vuonna 50%! Siinä missä viime vuoden bruttopalkkani oli 1800 euroa (150 e/kk), tänä vuonna se tulee olemaan noin 3600 euroa (300 e/kk). Tuosta summasta lähtee toki melkoinen osuus niitä veroja, mutta silti. Joulutilauksia on tullut huomattavasti enemmän kuin odotin, mikä kohottaa myös mieltä. Ihanaa päästä pitkästä aikaa tekemään lyijykynäpiirroksia.

Kommentit