Juna = best

Ehdottomasti yksi Tampereen hyvistä puolista on mainiot junayhteydet. Pari viikkoa sitten matkustin Rovaniemelle äitiä ja sisaruksia moikkaamaan ja matkaan meni aikaa vain 6 h 15 min! Tajutonta. Eilen taas kävin isänpäivän kunniksi katsomassa isää ja sisaruksiani Kokkolassa ja matkaan kului kaksi tuntia. Joensuussa minua aina harmitti, kun en ajokortittomana voinut mennä ilman puolisoa mihinkään. Junayhteydet kun olivat huonot, sisälsivät älyttömän määrän vaihtoja ja kiersivät milloin mistäkin. Se oli yksi ainoista syistä, miksi halusin Joensuusta pois. Nyt on ihanan vapaa fiilis.


Olen aika tottunut junamatkustaja. Teininä muutin Rovaniemelle ja vierailin Kokkolassa melkein joka viikonloppu. Ysiluokalla olin tyypillinen väsynyt teini: nukahdin välittömästi, kun perjantaina pääsin koulun jälkeen junaan. Herättyäni tein läksyt, piirsin ja söin suklaata. Konduktöörit tulivat tutuiksi ja he aina kommentoivat raapustelujani. Nykyäänkin rentoudun välittömästi junaan astuessani ja meinaan heti torkahtaa... eilen nuokuin hieman, mutta matka meni nopeasti ja kudoin itselleni villapaitaa puuvillalangasta. Oli muuten jännä sattumus, kun raiteilta sinkoutui jäätä ikkunaan ja se pirstoutui ihan täysin! Ikinä ennen en ole nähnyt noin käyvän, vaikka se on kuulemma suht yleistä.


Kanssamatkustajille haluaisin vinkata ihan muutaman jutun, jos näitä ei ole tullut ajatelleeksi:
  • Ennen kuin kippaat penkin makuuasentoon, kannattaa takana olevalta matkustajalta kysyä lupa tai edes vilkaista, ettei hänellä ole ruokaa tai juomaa tarjotintasolla. Ei ole kiva, kun yhtäkkiä on jonkun päälaki plus omat kahvit sylissä.
  • Jos haluat laittaa takkisi naulakkoon ikkunapaikalla istuvan viereen, huomioi jotenkin se vierustoveri, äläkä vaan hyökkää hänen päältään ripustamaan sitä puoliksi istuen, puoliksi seisten. Tuntuu vähän tökeröltä.
  • Ota liput valmiiksi esiin. Jos istut käytäväpaikalla ja lippu on jäänyt takin taskuun (takin, joka roikkuu sen ikkunapaikalla istuvan vieressä), älä varoittamatta kurkota ikkunapaikkalaisen yli etsimään sitä. Tuntuu myös tökeröltä.
  • Junan nou-nou -eväät: kananmunavoileivät. Ehdottomasti kananmunaleivät. Ja kaikki kaalijutut.
  • Jos katsot elokuvaa tai kuuntelet musiikkia, kuulokkeet on aika kiva juttu. Tai ellei kuulokkeita ole, säädä ainakin volyymi pienelle.
  • Jos huitaiset vahingossa käytäväpaikalla istuvaa laukulla päähän, anteeksipyyntö on hieno idea.
Eli ihan normaali kanssamatkustajat huomioiva käytös on tarpeen. Tämä nyt kuulosti varmaan kauhean passiivisaggressiiviselta tilitykseltä, mutta ei se sitä ainakaan tarkoituksella ole. Junamatkailu on kaikesta huolimatta ihan best!

Kommentit