Te kysyitte, minä vastaan!

Yksityiskohta uusimmasta piirroksestani, jossa komeilee Topi-tipsu.

Pari viikkoa takaperin kehotin Facebookin puolella kysymään työstäni. Sain kolme erittäin hyvää kysymystä, kiitos niistä! Nyt on vastausten aika.

"Mua kiinnostaa tietää, että mistä kaikesta lopullisen tuotteen hinta muodostuu. Materiaalikustannukset ja työtunnit on aika ilmeiset, mutta onko paljonkin muuta?"

Taideteosten ja -tuotteiden hinta muodostuu arvonlisäverosta, sosiaaliturvamaksusta, ennakonpidätyksestä, laskutuspalvelun palvelumaksusta ja lisäveloituksesta, pakkaus- ja toimituskuluista sekä noista kysymyksessäkin mainituista materiaalikustannuksista ja työtunneista. Esimerkiksi A4-kokoisesta piirroksesta (hinta 210 €) tuntipalkkani on noin 7 e/tunti, maalauksesta vähemmän. Olen itseasiassa tehnyt aiheesta tarkemman postauksen tänne.

"Mitä teet jos töitä kasaantuu eikä löydy yhtään inspiraatiota piirtämisen suhteen?"

Tilaustöiden kanssa ei ainakaan toistaiseksi ole ollut ongelmaa tämän suhteen, koska käytössäni on varauskalenteri, eli päällekkäisiä tilauksia ei tule. Teen yhtä teosta aina varatun ajan verran. Joskus tulee päiviä, jolloin taiteilu ei kerta kaikkiaan luonnistu, ja niiden varalta koitankin aina aloittaa tilaustyöt päivää tai paria aiemmin kuin mitä varauskalenterissa lukee. Jos piirtäminen/maalaaminen ei onnistu, teen muita töitä: päivitän nettisivuja, pakkaan postiin meneviä tilauksia tai pohdin suunnitelmaa tulevalle viikolle. Olen asettanut itselleni ehdoksi, että töitä on tehtävä vähintään kuusi tuntia arkipäivässä, huvitti tai ei. Silloin tällöin päivät venähtävät 12-tuntisiksi, eli välillä on ihan hyväkin ottaa rennommin.

Kun en tee tilauksia, vaan työn alla on esimerkiksi näyttelyteos tai kalenterikuvitus, motivaatiopula iskee herkemmin - rupean ajattelemaan, että ehkä kannattaisikin tehdä jotain muuta hommaa, kuten siivota/tehdä FB-postaus/luonnostella toista työtä tms. Silloin ei kannata antaa periksi, vaan jatkaa viikkosuunnitelman mukaisesti päivä loppuun.

"Mikä on mukavin asia työssäsi?"

Onnelliset asiakkaat. Koskettavinta on ollut, kun edesmenneestä lemmikistä luotu piirros on koettu lohduttavaksi ja sielunhoidolliseksi teokseksi. Toinen mahtava asia on, kuinka esimerkiksi taidenäyttelyni on vaikuttanut ja herätellyt ihmisiä ihan oikeasti pohtimaan eläinten arvoa. Yksi kertoi luopuneensa jopa lihan syömisestä sen ansiosta, mikä on ihan uskomattoman hienoa. Henkilökohtaisesti arvostan myös työn itsenäisyyttä ja sitä, että aikataulutuksen voi hoitaa omien menojen mukaan.

Kommentit