Mikä siinä oikein maksaa?

  
Sir Reino, 2018    |    Niniel, 2019

Olen törmännyt otsikon kysymykseen sen verran monta kertaa, että tuntui aiheelliselta raapustaa siitä oma blogitekstinsä. Tällä hetkellä perin esimerkiksi perus A4-kokoisesta lyijykynätyöstä yhteensä 210 €. Tässä selvitystä, mistä tuo summa oikeastaan on peräisin:

 210 € (lähtötilanne)
- 19,09 (arvonlisävero 10 %)
- 5,64 € (ennakonpidätys + sosiaaliturvamaksu)
- 18,23 € (laskutuspalvelun palvelumaksu & lisäveloitus)
- 3 € (säilytyskansio ja suojamuovi)
- 1,95 € (postituslaatikko)
- 5,90 € (lähetysseurannan sisältävä postimaksu)
_______________
= 156,19 €

Lyijykynäpiirroksen tekemiseen kuluu aikaa keskimäärin kolme päivää, eli noin 18 tuntia piirtämistä (en pysty taiteilemaan yli kuutta tuntia päivässä, sen jälkeen silmät menevät ristiin, eikä keskittyminen enää onnistu). Kun kerroin eräälle ystävälleni, kuinka kauan minulta menee yhden piirroksen tekemiseen, hän suorastaan hätkähti: "Oho! Vaikka on hyvä jossain, se ei näköjään tarkoita, että on nopea siinä." Piirustusnopeus riippuu tietysti ihmisestä - oma piirrostyylini on aika hidas, jonkun toisen nopeampi. Lisäksi tilaajan kanssa keskustelemiseen kuluu aluksi noin tunti, ja mahdollisten muutosehdotusten toteuttamiseen keskimäärin kolme tuntia. Yhteen piirroksen menee aikaa siis keskimäärin 22 tuntia, jolloin tuntipalkkani on noin seitsemän euroa.  Summa on pienempi, jos ottaa huomioon miten paljon mainostamista yhden tilauksen eteen on tehtävä. Esimerkiksi viime vuonna minulta tilattiin piirroksia ja maalauksia yhteensä 9 kpl. 

Toistaiseksi olen tyytynyt pieneen tuntipalkkaan, koska minulla ei ole tarpeeksi nimeä isomman palkan pyytämiseen. Olen ehkä joutunut jonkinlaiseen välitilaan hinnoittelussani, koska yksityishenkilöiden mielestä pyytämäni hinnat ovat monesti ihan liikaa ja joidenkin yritysten mielestä jopa epäilyttävän alhaisia. Katsotaan, mihin suunta tästä kehittyy. Ainakin toistaiseksi haluan kuitenkin keskittyä yksityishenkilöiden palvelemiseen. Kun asiakas on esimerkiksi tilannut muotokuvan edesmenneestä lemmikistään, olemme käyneet ihania ja koskettavia keskusteluja. Ne ovat antaneet paljon merkitystä työlleni.

Joskus koen suorastaan raastavan huonoa omaatuntoa hinnoistani. Sitten ajattelen, että parinsadan euron mekon tai kenkien tilaaminen on monille ihan tavallinen juttu, ja niitä ei välttämättä käytetä kuin muutamat kerrat. Omasta, henkilökohtaisesta aiheesta tehty piirros tai maalaus voi olla seinällä koko loppuelämän.

Kommentit

  1. Hyvä kirjotus ja erittely hinnanmuodostuksesta! Ja todella taiteilijan tuntipalkka(jos sellaisesta nyt voi edes puhua) ei päätä huimaa. Ja olet tosi taitava piirtäjä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti