Klassiset alkuraskausoireet - oliko niitä?


Alkuraskaudessa minua vaivasi pohjaton vatsa. Ihan överiksi en halunnut mässäilyä vetää, mutta olipa ihana yllätys herätä yhden huonosti nukutun yön jälkeen lettujen paiston ääniin.

"Epäiletkö olevasi raskaana? Näistä oireista se selviää!" julistavat lukemattomat otsikot. Nyt keskiraskauteen päästyäni on ollut hauskaa muistella, miten hyvin klassiset raskausoireet kävivät omalla kohdallani toteen. Yksi pallura symboloi lieviä oireita, kaksi palluraa vahvempia.

o = oire alkoi ennen plussaa
o = oire alkoi plussan jälkeen
o = en kokenut oiretta

Pahoinvointi o
- Koin välillä lyhyitä kuvotusaaltoja plussasta lähtien (varsinkin, jos oli nälkä), mutta niitä en laskisi vielä varsinaiseksi pahoinvoinniksi. Hyvin lievä aamupahoinvointi alkoi vasta 10. raskausviikolla, ja sekin meni aamupalalla ohitse. Oksensin yhteensä kolme kertaa 12.-13. raskausviikoilla.

Rintojen arkuus ja turpoaminen o
- Tämä alkoi vasta, kun olin jo hyvän aikaa tiennyt raskaudesta. Ennen menkkojen alkamista rinnat olivat tyypillisesti kipeät, mutta kipu hälveni plussapäivään mennessä. Muutenkin rintojen arkuus on vaihdellut aika paljon - välillä sitä on jonkin verran, mutta useimpina päivinä ei yhtään tai hyvin lievästi. Turpoamista on kyllä ollut havaittavissa alusta asti: ostin viime viikolla uudet liivit ja taas pitäisi ostaa isommat.

Nännien väri muuttuu, rintojen verisuonet nousevat pintaan o
- En ole kyllä huomannut mitään tällaista.

Väsymys oo
- No tämä sentään alkoi melko aikaisin! Tosin yleensä koen myös ennen kuukautisia voimakasta väsymystä, joten en tiedä, olisinko erottanut tätä siitä ihan heti.

Unettomuus oo
- Tätä on ollut koko raskausajan. Ennen plussaa vaivasivat levottomat jalat, plussan jälkeen taas yölliset virkeyspuuskat ja krampit. Niiden jälkeen kasvava vatsa, levoton olo ja painajaiset ovat pitäneet yöunet tehokkaasti vähäisinä.

Kiinnittymiskivut o
- En tuntenut.

Alavatsatuntemukset oo
Alavatsaa nippaili normaaliin tapaan muutama päivä ennen oletettuja kuukautisia. Plussapäivänä jomotti ja kramppaili kuten menkkojen alkamispäivänä. Kaksi viikkoa kärsin hyvin voimakkaista krampeista 6.-7. raskausviikoilla. Aina silloin tällöin tuntuu edelleen pieniä nippailuja ja jomotuksia.

"Se tunne" o
- Joka kuukausi ehkäisyn poisjätön jälkeen on ollut "se tunne", joten se ei itsessään ole ollut kovin luotettava indikaattori...

Jatkuva pissahätä o
- Tätä en ole kokenut ollenkaan. Yleensä kärsin yliaktiivisesta rakosta, nyt se tuntuu pikemminkin rauhoittuneen.

Vatsan toiminnan muutokset o
- Maha ei enää mene jännityksestä sekaisin. Muuten ei muutosta.

Huimaus o
- En ole huomannut huippausta.

Hajuherkkyys o
- Tämä on alkanut vasta nyt 14. raskausviikolla! Tai no, kurkuman ja curryn haju alkoi ällöttää 9. raskausviikolla, mutta nyt muun muassa kissanruoan, kuivien puupellettien (?!) ja jääkaapin haju kuvottavat.

Nälkä ja ruokahimot oo
- Varsinaisia ruokahimoja minulla ei aluksi ollut. Suuri nälkä otti vallankaappauksen kehostani joskus 7. raskausviikolla, ja silloin kelpasi melkein mikä vaan. Vatsaltani tuntui puuttuvan pohja: yleensä en ole jaksanut syödä ravintola-annoksia loppuun, mutta nyt ne vaan katoavat lautaselta, enkä edes saavuta ähkyn tunnetta. 10. raskausviikolla kehitin mielettömän himon karjalanpiirakoihin, ja söinkin niitä niin paljon, että ihan hirvitti. Joka toinen päivä piti ostaa uusi satsi.

Mielialanvaihtelut o
- Päinvastoin, olen ollut hurjan rauhallinen. Ruokaan liittyviä, aivan liioiteltuja iloja ja suruja aloin tosin kokea 8. raskausviikolla. Vasta nyt 14. viikolla mielialanvaihtelut ovat puskeneet päälle ja itken herkästi kaikesta: onnesta, surullisesta biisistä ja pienestäkin suuttumuksesta. Puoliso kutsuu minua "tunteelliseksi mursuksi". En vielä tiedä, mitä mieltä olen tuosta hellittelynimestä.

Kommentit