Hullu se on, joka rahansa näyttää

Taiteilijakuulumisten vuoro, aiheena RAHA. Aihe, josta taiteilija ei saisi puhua suoraan, eikä ainakaan valittaa sen puutteesta. Itsepä on valinnut alan, jossa köyhäily kuuluu asiaan!

Lauseet, kuten "ei taiteella onneksi kuulukaan rikastua" tai "teen tätä rakkauden, en rahan vuoksi" ovat suosittuja taiteilijoiden keskuudessa. Ja tottahan ne puhuvat: jos joku suuntaa taidepolulle siksi, että saisi varman toimeentulon ja ylimääräistäkin, suunta on mitä luultavammin väärä. Pelkällä nöyryydellä ei kuitenkaan elä, ja siksi aiheesta oli mielestäni tärkeää kirjoittaa rehellisesti.

Jos katsotaan tätä minun "taiteilijuuttani" puhtaasti bisneksen näkökulmasta, niin aika huonosti menee. Alla näkyvät saadut nettopalkat. Täytyy tosin ottaa huomioon, että vuosina 2014-2016 opiskelin ja vuonna 2018 olin toisessakin työssä, jolloin ei ollut aikaa tehdä yhtä paljon tilauksia kuin esimerkiksi vuonna 2017.
  • 2014: 21,70 €/kk
  • 2015: 35,90 €/kk
  • 2016: 77,47 €/kk
  • 2017: 123,90 €/kk
  • 2018: 109,27 €/kk
Näistä summista otetaan pois vielä postikulut ja sellaiset välineet, joista ei voi saada kulukorvauksia. Tällaisia ovat esimerkiksi maalit  ja kynät, joista on hankala laskea minkä summan verran niitä kului mihinkin työhön.

Pienistä tuloista huolimatta olen (taas vaihteeksi) alkanut vakavasti harkita yrittäjäksi ryhtymistä. Tällä hetkellä toimintani pyörii Ukko.fi:n kautta, jonka olen kokenut varsin käteväksi, kun liikutaan pienissä summissa. Nyt kuitenkin alkoi suoraan sanoen pänniä, kun laskutuspalvelu ilmoitti, ettei se hyväksy enää kulukorvauksia "vanhoista kuiteista". En saanut mitään määritelmää millainen kuitti on vanha. Sen sijaan esimerkiksi vuodelta 2017 peräisin oleva kuittini ei enää kelvannut helmikuussa, kun se tammikuussa meni vielä läpi. Olen ostanut suurimman osan myynnissä olevista tuotteista 2015-2017, joten asia kyrsi aika pahastikin. Kaiken lisäksi olin juuri pitänyt ihan mukiinmenevän alennuskampanjan postikorteista, mutta koska en täysin yllättäen voinutkaan enää nostaa niistä kulukorvauksia, jäin +-nolla-tilanteeseen koko kampanjasta. Laskutuspalvelu toki on jo useampaan kertaan todennut, että voin vähentää hankinnat "helposti omassa henkilökohtaisessa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksinä." Tottahan tuo on, mutta maksan heille jokaisesta kaupastani nimenomaan siksi, että he hoitaisivat nämä jutut puolestani, joten tuntuu vähän tyhmältä maksaa tyhjästä. Lisäksi verolappujen täyttäminen vie oman aikansa, ja - kuten sanotaan - aika on rahaa.

Nyt kun pääsin valittamisen makuun, tänään tuli vielä toinenkin ikävä yllätys. Eräs taho, joka oli sopinut kanssani kuvitusten tilaamisesta, oli hankkinutkin kuvituksensa muualta. Sain tietää tämän ihan sattumalta. Hoen aina kaikille, ettei pidä antaa toivon herätä tilausten suhteen ennen kuin on nimet paperissa ja rahat tilillä, mutta silloin tällöin tulee hairahdettua. Tämä taho niin vakuuttavasti lupaili, kuinka he ottavat helmikuussa yhteyttä ja sitten sovitaan kuviot. Tuntuu, että vastaavaa tapahtuu aika useinkin. Halutaan, että taiteilija varaa aikaa kalenteristaan työlle, mutta sitten jos saadaan jostain halvempi diili, niin perutaan koko juttu. Tai ei oikeastaan edes peruta, ei vaan otetakaan enää yhteyttä.

Tiedän olevani etuoikeutettu, kun on mahdollista työskennellä ja olla taiteilijana edes tämän yhden vuoden ajan. Olen ihan äärettömän kiitollinen siitä. Monet eivät anna itsensä edes miettiä, mitä oikeastaan haluaisivat tehdä, koska on tehtävä sitä, mitä on tarjolla. Olen tässä suhteessa elitistinen kakka. Koen tilanteestani aika ajoin huonoa omatuntoa ja melkein iljetystäkin. Samanaikaisesti minulla on silti vahva tunne siitä, että olen juuri siellä missä pitäisikin, vaikken tiedäkään mihin tämä tie vie.

ps. Aikomuksenani on hakea yhteishaussa opiskelemaan kuvataiteilijaksi! Bäk tu opintotuki, jos vaan hyvin käy!

pps. Voitin jouluarvasta 15 €! Sitten tulikin hammas niin kipeäksi, että oli pakko mennä hoidattamaan se. Menetin 25 € (ja syynä olikin pelkkä AFTA joka oli paisunut viisaudenhampaan päälle -_-). Mutta voihan tämän niinkin ajatella, että arpavoitto tuli juuri oikeaan aikaan.

Kommentit